Doba prípravy: 18 hodín (vrátane kvasenia)
Suroviny:
Rozkvas:100 g hladkej múky
100 g mlieka2 PL občerstveného Lievito Madre
Cesto:
- Rozkvas
- 500 g hladkej múky
- 260 g mlieka
- 150 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 80 g masla
- 1 vanilkový lusk alebo 1 ČL extraktu
- Kôra z 1 BIO citróna
- Hrsť sušeného ovocia – hrozienka, brusnice
- Rum
Postup:
V miske rozmiešame kvások s mliekom a pridáme múku, poriadne premiešame a necháme pri izbovej teplote kysnúť 6-9 hodín. Sušené ovocie zalejeme rumom a necháme marinovať, pokiaľ nám bude kvasiť rozkvas. Keď rozkvas zdvojnásobí svoj objem, má pekné bublinky a je je zarovnaný, vieme že je hotový. Do rozkvasu pridáme preosiatu múku a všetky zvyšné suroviny a vymiešame hladké, od stien sa odlepujúce cesto, ktoré necháme kysnúť pri izbovej teplote približne 4-5 hodín. Počas tejto doby cesto preložíme aspoň 2 krát. Keď je cesto vykysnuté, uložíme ho do vymastenej bábovkovej formy a necháme kysnúť v chladničke aspoň 12 hodín. Pečieme vo vyhriatej rúre 5 minút na 220 C, potom odvetráme a dopekáme ďalších 20-30 minút na 175 C.
Autori receptu: Ó jedlo Mio