Užite si výhľad z vyhliadky – 1. časť

V blízkom okolí Žiliny máme hneď niekoľko pekných vyhliadok, z ktorých si môžete vychutnať parádny výhľad. Je len na vás či máte chuť vybrať sa na výlet, alebo vám bude stačiť aj rozhľad zo samotného centra mesta. 

Burianova veža

Hneď vedľa Farského kostola v samotnom centre Žiliny sa vypína 46 metrov vysoká Burianova veža. Bola postavená začiatkom šestnásteho storočia a slúžila ako zvonica s pozorovateľňou, vďaka ktorej bolo vždy už z diaľky vidno či nehrozí požiar alebo príchod nepriateľov. Burianova veža je stále funkčná a patrí medzi najstaršie zvonice svojho typu na území Slovenska. V prípade, že by ste ju radi navštívili odporúčame si rezervovať prehliadku v Turistickej informačnej kancelárii Žilina.

Informácie o možnostiach prehliadky veže nájdete na: http://www.tikzilina.eu/prehliadka-burianovej-veze/

Vyhliadka na kopci Dubeň

Treťou najbližšou vyhliadkou pri Žiline je 27,4 m vysoká veža na hrebeni kopca Dubeň. Má 10 podlaží a je prístupná celoročne. Dá sa k nej dostať po viacerých nenáročných turistických chodníkoch, či už po hrebeni zo Zástrania, poľným chodníčkom zo Zádubnia (parkovať môžete napríklad pri Jednote) či trasou s trošku strmším nástupom z Budatína. Vyhliadku na Dubni uvidíte aj z centra mesta a ak sa rozhodnete, môžete sa k nej vybrať peši priamo už odtiaľ. Za námahu vás odmení parádny výhľad. 

Navigácia cez Google Maps: https://goo.gl/maps/S3z7yWXjbFJGv4C16

Drevený prístrešok s lávkou na Straníku

Neďaleko Žiliny sa nachádza známy kopec Straník s vynikajúcim výhľadom na Žilinu a okolie. Je obľúbený nielen u paraglidistov, pre svoje unikátne podmienky na bezmotorové lietanie, ale aj u cyklistov pre viaceré zaujímavé cyklo trasy rôznych obtiažností a v neposlednom rade aj pre turistov, pre svoj nenáročný prístup. Kopec je v režime národnej kultúrnej pamiatky, pretože sa na ňom objavili známky a stopy hradiska z 10. – 12. storočia pred naším letopočtom. Na jeho vrchole nájdete sympatický drevený prístrešok s drevenou lávkou. Bol navrhnutý mladými architektmi a dizajnérmi s ohľadom na prostredie, ktorého je súčasťou. Plní funkciu prístrešku, kde si môžete posedieť a oddýchnuť, ukryť sa pred vetrom a dažďom. Zároveň rešpektuje požiadavky a nároky pamiatkarov, vlastníkov územia aj paraglidistov. Najznámejšou trasou je cesta od kostola v Zástraní s neprehliadnuteľným označením Straník štart.

Fotografie: OOCR Malá Fatra