Island 1.časť – prílet na Island

Cestovanie po Islande s tímom ŠIROKOĎALEKO.SK

Pandémia koronavírusu paradoxne spôsobila, že z turisticky preplneného Islandu sa stal pokojný raj pre pravých dobrodruhov. Rozhodli sme sa využiť túto situáciu a v júli 2020 sme na týždeň navštívili túto výnimočnú krajinu. 

Prílet na Island

Jedinou dostupnou možnosťou ako sa dostať na Island bolo letecky z Viedne. Na letisku Schwechat fungoval v tom období iba jeden terminál 3, z ktorého odlietali všetky lietadlá. Po vstupe do haly letiska boli na zemi naznačené bezpečné odstupy, nosenie rúška bolo povinné, na každom kroku boli k dispozícii dezinfekcie. Na letisku fungovali rôzne predajne, ale len jeden Sky Lounge. Vďaka karte MasterCard, máme v tomto salóniku nápoje a občerstvenie zdarma. 

Leteli sme spoločnosťou WizzAir, rúško bolo povinné počas celého letu, aj keď lietadlo bolo poloprázdne. Nemali sme kúpené miesta vedľa seba, ale s týmto počtom ľudí na palube, nebol problém s presadnutím na iné sedadlo. Takto sme mali celú „trojku“ každý pre seba 😀

V lietadle ponúkali občerstvenie, platiť sa dalo len kartou! Po cca 4,5h sme konečne pristáli na Keflavík International Airport. 

Test na COVID-19

Najskôr 72 hodín pred príchodom na Island je nutné vyplniť predregistráciu na webe https://www.covid.is/.  Overíte svoje telefónne číslo, kam Vám neskôr príde aj výsledok testu formou SMS. Následne vyplníte formulár, kde sa uvedú vaše osobné údaje, miesto pobytu na Islande, atď. Na Vami uvedený email Vám zašlú čiarový kód, ktorý musíte mať pri prílete pripravený na oskenovanie vytlačený alebo stiahnutý v mobile.  Zaplatiť test môžete vopred a stojí 9000 ISK (cca 55,86 EUR) alebo po prílete a ten stojí 11 000 ISK (68,28 EUR). My sme si zvolili prvú možnosť. 

Po vystúpení z lietadla sme boli pracovníkmi letiska požiadaní o preukázanie sa, či máme tento čiarový kód a na základe toho sme boli navádzaní do správneho radu. Vľavo my, ktorí sme už mali čiarový kód a vpravo tí, ktorí nemali.

Následne už len počkať v rade na vykonanie testu, čakali sme asi 20 minút. Test sa vykonáva výterom z úst a nosa na 10 stanoviskách. Majú to tam pekne zorganizované, všetko ide ako po masle. Usmernia Vás na aké číslo stanoviska pôjdete, oskenujete kód, preukážete sa dokladom totožnosti, spravia test a pokračujete do Duty free shopu, kde si môžete naposledy kúpiť lacný alkohol 😀

Po odbere sme nečakali na letisku na výsledok testu, ten nám prišiel formou SMS okolo 2:00hod. 

Nemali by ste chodiť do interiérov, okrem Vášho ubytovania, kým nemáte potvrdený negatívny test. Odporúčané je nainštalovať si aplikáciu do mobilu, ktorá sleduje váš pohyb po krajine a ak by došlo k stretu s nakazenými osobami, tak táto aplikácia môže islandským úradom pomôcť identifikovať ľudí, ktorý mohli prísť do styku s nákazou a promptne ich informovať o ďalšom postupe.

Prvý pohľad na islandskú krajinu

Scenéria priamo po východe z letiska v Keflavíku. Umenie je na veľmi vysokej úrovni napriek tomu, že počet obyvateľov Islandu je menší ako mnohé svetové metropoly. Už prvý pohľad z haly nás o tom presvedčuje, keď vidíme bizarné umelecké diela.

Ani počas leta nečakajte na Islande žiadne horúčavy. Privítala nás teplota okolo 13°C a krásne slnečné počasie. O pár dní sme už vedeli, že takáto klíma je tu skôr výnimkou a vrtochy počasia nás prekvapovali aj niekoľkokrát za deň.

Presúvanie sa po Islande

Najlepšou možnosťou ako spoznávať rozľahlý Island je určite prenajať si vozidlo a objavovať tento ostrov svojím vlastným tempom. Záleží aj na Vás ako si chcete ostrov užiť. Môžete zvoliť možnosť karavanu , menšieho kemperského auta alebo automobil využívať len na presuny. Posledná možnosť sa pozdávala aj nám. V požičovni vedľa medzinárodného letiska v Keflavíku sme si prevzali automobil, ktorý sme mali dopredu rezervovaný a aj zaplatený (aj keď väčšina požičovní vyžaduje predložiť aj platnú kreditnú kartu). Nezáleží na tom, kedy prilietate, auto si môžete požičať 24 hodín denne. Veľkú pozornosť venujte poisteniu auta už počas vybavovania rezervácie. Každá spoločnosť má vlastné poistné podmienky. My sme si pre istotu zvolili poistenie Platinum, vzhľadom na nepredvídateľné počasie a terén. Napriek tomu ani najvyššie balíky poistení nehradia vyvrátené dvere spôsobené silným vetrom (najčastejšia poistná udalosť).

Okolo celého ostrova vedie cesta nazývaná Ring Road (Route 1), najdôležitejšia cesta na Islande.  Je udržiavaná a otvorená po celý rok, aj keď niekedy v zimných mesiacoch môže dôjsť k dočasným uzávierkam. Väčšina ostatných ciest, ktoré vedú k známym cieľom, sú asfaltové. Ak zídete z hlavných trás, narazíte len na upravené štrkové cesty, ktoré môžu byť veľmi hrboľaté a úzke. Zostávajúce cesty sú nazývané aj F-Roads a sú prístupné len džípom alebo vozidlám s pohonom 4×4. Tieto cesty sú kamenisté, štrkové, neupravené a môžu ich krížiť rieky, prípadne sa vinú pozdĺž horských priechodov. 

Jazda po Islande je bezpečná, avšak treba dodržiavať pravidlá a zvážiť svoje vodičské skúsenosti.  

Maximálna rýchlosť na spevnených cestách je 90 km/h, na štrkových cestách je 80 km/h a v mestách je limit 50 km/h. Pokuty za prekročenie povolenej rýchlosti sú drahé a v celej krajine je veľa dopravných kamier. Svetlomety je nutné mať zapnuté neustále, aj počas leta. Jazda off-road je prísne zakázaná kvôli ochrane fauny a flóry, a je prísne trestaná vysokými pokutami až odňatím slobody. 

Ak chcete vedieť, aké sú podmienky na cestách, pozrite si vopred webovú stránku Islandskej správy ciest

Autom sa presúvame z Keflavíku do hlavného mesta Reykjavík. Prvé ubytovanie priamo na obchodnej ulici Laugavegur bude našou základňou pre najbližšie dni. Ďalší článok o našom dobrodružstve objavíte čoskoro na našom blogu. 

Zájazdy na Island hľadajte podľa vašich kritérií na našom webe https://www.sirokodaleko.sk