Island 2.časť – Reykjavík

Cestovanie po Islande s tímom ŠIROKOĎALEKO.SK

V druhej časti nášho blogu by sme Vám chceli ukázať krásy a skvosty hlavného mesta Islandu – Reykjavíka.

Pár zaujímavostí o Islande a jeho obyvateľoch

Presun z letiska do Reykjavíku trval približne 50 minút. Všade naokolo boli lávové polia približne zo 14.storočia, na ktorých sa nachádzajú len machy a lišajníky, ktorých je asi 300 druhov. Krajinu miestami zdobia fialové kvety – lupiny mnoholistej, ktorá sem bola dovezená v roku 1945 s cieľom zúrodnenia pôdy, avšak stala sa invazívnou rastlinou a dnes rastie takmer po celom Islande. 

Priezviská na Islande sa nededia, ale vytvárajú sa z krstného mena matky alebo krstného mena otca. Dievčatá budú mať príponu dóttir a synovia son. Takže podľa tohoto vzoru by som bol Róbert Mariason alebo Jozefson, podľa toho ako by sa moji rodičia dohodli 😀 Krstné meno je aj tak dôležitejšie a čo mi príde nepraktické, tak aj telefónny zoznam majú zoradený podľa krstných mien. 

Vzhľadom na to, aký malý národ Islanďania tvoria, sú si vedomí, že všetci spoločne musia podporovať kultúru. Takmer každý obyvateľ bol raz v živote členom divadla, hral v kapele, napísal knihu, maľoval obrazy alebo jednoducho venoval sa umeleckej scéne. 

Islanďania milujú kávu. Hlavne, keď je pekné počasie, radi vysedávajú na teraskách a vychutnávajú si tento teplý mok. 

Tradičná islandská kuchyňa je pre nás skôr veľkou výzvou a mnoho týchto špecialít nikde inde nenájdete. Medzi tieto pochúťky patrí: 

  • varená ovčia hlava
  • pstruh údený ovčím trusom
  • fermentované žraločie mäso
  • grilované alebo údené mníšiky 
  • steak z veľryby (Island a Japonsko sú jedniné krajiny, ktoré lovia veľryby)
  • sušená treska namiesto chipsov.

Bežné jedlo, ktoré Islanďania jedia takmer denne sú hot-dogy a rôzne fast foody. 

Islandčina vznikla zo stredovekej nórčiny, za dlhé storočia sa tento jazyk takmer vôbec nezmenil, ani nevznikli žiadne nárečia. Súčasní islanďania bez problémov čítajú stredoveké nórske ságy. Dokonca stále používajú dva znaky z pozostatkov runového písma vo svojom jazyku. Novodobé slová nepreberajú z iných jazykov, ale názvy skladajú z viacerých slov, napr. fotoaparát je  myndavél, čo znamená obrázkový prístroj alebo elektrina sa povie rafmagn, čo znamená sila jantáru.

Pár užitočných slovíčok:

  • vďaka – Takk (čítaj tak)
  • ahoj – Hæ, Hæ (čítaj haj, haj)
  • dovidenia – bless (čítaj bles)

Islanďania však ovládajú veľmi dobre angličtinu, nemusíte sa namáhať hovorením ich jazykom. 

Čo sme videli v hlavnom meste Islandu?

Reykjavík je najsevernejšie položené hlavné mesto sveta a v rámci Európy je aj najzápadnejšie. S približne s 130 000 obyvateľmi to rozhodne nie je žiadna veľká metropola, ale príjemné severské mesto. 

Ingólfur Arnarsson bol prvý nórsky viking, ktorý sa usídlil na Islande v roku 874. Podľa legendy spísanej v knihe o osídlení Islandu s názvom Landnámabók, si náčelník Ingólfur Arnarsson vybral kus dreva zo svojho tróna (stolca) a vhodil ho do mora. Jeho otroci mali toto drevo nájsť.  Medzitým ako ho hľadali, sa usadil v meste Vík na juhu Islandu. Otroci po 3 rokoch našli toto drevo na brehoch dnešného Reykjavíku, tak sa tam nórsky náčelník aj usídlil, pretože to bola ževraj vôľa bohov. 

Laugavegur

Táto obchodná ulička je tepnou mesta Reykjavík. Je veľmi živá, plná obchodov, barov, diskoték. Jej presný preklad je cesta do práčovne. Tadiaľto chodievali ženy prať k horúcim prameňom. 

Islanďania podobne ako iné severské krajiny obľubujú metal a punk. Na tejto ulici nájdete neďaleko seba punkové múzeum a podnik PRIKID, kde sa hrá len metalová hudba. 

Harpa (harfa) koncertná sieň a kongresové centrum

Názov Harpa zverejnili 11. decembra 2009 a je víťazným názvom 4 156 návrhov, ktoré podalo 1200 občanov. Požiadavka bola taká, že názov mal byť v islandčine, ale aby sa ľahko dal vyjadriť vo väčšine jazykov. Harpa má viac významov. Je to staré islandské slovo, ktoré sa vzťahuje na ročné obdobie a v skutočnosti je to mesiac v starom nordickom kalendári. Prvý deň tohto mesiaca sa oslavuje ako prvý letný deň a predstavuje začiatok jasnejšieho obdobia, keď príde k životu príroda a farby životného prostredia sa zvýraznia. Harpa sa vzťahuje aj na hudobný nástroj. Táto budova má fasádu zo skla a napodobňuje čadičové stĺpy, ktoré sa často vyskytujú v islandskej krajine. Väčšina nových budov je inšpirovaná tunajšou prírodou. 

Ulica Aðalstræti

V preklade Hlavná ulica je zároveň najstaršou ulicou v Reykjavíku. Budovy, ktoré sa na nej nachádzajú, slúžili kedysi ako sklady tovaru. Dnes tu nájdeme turistické informačné centrum, rôzne bary a reštaurácie, múzeá a najstaršiu zachovanú budovu z roku 1751 (tá čierna budova). 

Námestie okolo Althingi

Prvý parlament na svete vznikol práve na Islande v roku 930, ale na inom mieste. Táto tmavá historická budova je dnešný parlament Althingi. Parlament má 63 poslancov a prvá žena bola zvolená za prezidentku v roku 1980. Island je tradične pokroková a liberálna krajina. Hneď vedľa parlamentu je očarujúca evanjelická katedrála Dómkirkjan , kde po prvýkrát v roku 1874 zaznela islandská hymna. Oproti týmto budovám v strede námestia stojí socha Jóna Sigurdssona, ktorý je považovaný za otca moderného islandského národa. Bol vodca nenásilného islandského hnutia za nezávislosť od Dánska v 19. storočí. Jeho politické vedenie vyústilo k uznaniu autonómie v roku 1874. V júli na námestí ešte kvitli orgovány, to by sa mojej manželke veľmi páčilo.

Hallgrímskirkja

Rozhodne najdominantnejšou budovou mesta Reykjavík je 74,5m vysoký kostol Hallgrímskirkja, ktorý bol pomenovaný na pamiatku jedného islandského kňaza a nábožensky oddaného básnika Hallgrímura Péturssona. Tento kňaz bol autorom Passíumsálmar, tzv Pašiových chorálov, ktoré sa preložili do viacerých jazykov. Celý kostol znázorňuje stĺpy čadiča, ktoré sú symbolom pre severskú architektúru.

V kostole je výťah, ktorým sa môžete vyviezť do veže (1000ISK), odkiaľ sa vám naskytne úžasný výhľad na celý Reykjavík a okolité hory. Samozrejme ak máte pekné počasie, čo my sme teda nemali. 

Pred kostolom je socha nórskeho vikinga Leifa Erikssona, ktorý pravdepodobne prvý objavil Ameriku v r.1000 (predbehol Krištofa Kolomba asi o cca 500 rokov). Objavil zem, kde aj prezimoval a nazval ju Vinlandom (zem vína alebo zem pastvín). Nedokázal sa tam však usadiť, pretože neustále bojoval s Indiánmi a ani nad nimi nedokázal vyhrať. Avšak nazval túto zem krásnou. Táto socha je darom od Spojených štátov k tisíc ročnému výročiu (rok 1930) existencie Althingu, teda najstaršiemu parlamentu na svete.

Sun Voyager

Táto oceľová socha z dielne Jóna Gunnara Árnasona, je stelesnením vysnívaného člnu alebo aj ódou na Slnko. Umelec tým chcel povedať, že táto loď má byť prísľubom pokroku, slobody a nádeje, ale aj neobjaveného územia.

Höfdi House

Höfdi je snáď najznámejší dom v Reykjavíku. Práve tu sa stretli v roku 1986 prezident Spojených štátov Ronald Reagan a prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. Toto stretnutie je považované ako koniec Studenej vojny. 

Fríkirkjan a Radnica na jazere Tjörnin

Fríkirkjan je nezávislý luteránsky kostol v Reykjavíku na Islande. Má goticko-renesančný štýl a jeho fasáda je typická pre Reykjavík, či už farbou alebo materiálmi. Po Hallgrimskirkji je tento kostol najfotografovanejším kostolom Islandu. 

Radnica v Reykjavíku je modernou veľkolepou budovou. Je dielom dvoch mladých architektov, Margrét Harðardóttir a Steve Christer. O radnici uvažovali ako o mieste, kde sa prelínajú protiklady prírody a mesta do komplexného celku. S touto stavbou je spojených veľa zaujímavostí. Jedna z nich: 15 stĺpov, ktoré vystupujú z vody a podopierajú strechu, zodpovedajú počtu zvolených zástupcov v mestskej rade. 

Noc v lete

Naša prechádzka mestom sa končí až neskoro večer. Trochu nás prekvapilo, keď sa zatvorili bary v čase, keď ešte svietilo slnko. Vtedy už však bolo 10 hodín večer a v dobe pandémie boli nariadené rôzne obmedzenia. Je totiž bežné „biele noci“ prebdieť v podnikoch so živou hudbou alebo aspoň karaoke. Po návrate na hotel sme ešte spravili záber najväčšej tmy počas nášho výletovania. Čas pol druhej a svetlo sa už pomaly začínalo zosilovať.

Čaká nás rýchly odpočinok na hoteli a na druhý deň opustíme ulice Reykjavíku a začínajú výlety do krásnej islandskej prírody, ktorá je predsalen najväčším lákadlom pre turistov. Môžete sa tešiť čoskoro na ďalší blog. 

Zájazdy na Island hľadajte podľa vašich kritérií na našom webe https://www.sirokodaleko.sk