Kvásková pizza z kvásku Lievito Madre

Spravili sme kvaskovú pizzu z tuhého kvásku Lievito Madre a bola neskutočná. Chrumkavé nadýchané okraje a zvyšok každý podľa seba 😍🍕#conezjesnemas

♨️Suroviny
Rozkvas:
55 g hl. múky
55 g občerstveného Lievito Madre
38 g vody

Cesto:
rozkvas
600 g hl. múky
420 g vody
12 g soli
paradajková omáčka
suroviny na obloženie pizze
mozzarella
hrubá múka

♨️Postup:
Ako prvú vec si pripravíme rozkvas. Do misky pridáme občerstvený kvások a zmiešame ho s vodou, poriadne premiešame a pridáme múku, vymiesime a prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 4 hodiny. Vo velkej miske zmiešame vodu s rozkvasom, pridáme múku a necháme zakryté odpočívať hodinu pri izbovej teplote. Po hodine pridáme soľ a vymiesime na hladké, elastické a nelepivé cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, s ktorou prudko buchneme o pracovnú dosku, pričom cesto sa nám natiahne hore a dole, zároveň po buchnutí cesto roztiahneme do strán. Tento proces je veľmi dôležitý a opakujeme ho niekoľkokrát. Z cesta opäť vyformujeme guľu, ktorú vložíme do misky a hojne potrieme panenským olivovým olejom a zakryté vložíme do chladničky kysnúť, minimálne na 24 hodín, ideálne na 48 hodín. Vykysnuté cesto vyberieme z chladničky a necháme ho „zohriať sa“ 2 hodiny pri izbovej teplote. Cesto rozdelíme na porcie, 1 porcia surového cesta by mala mať 250-300 gramov. Rozdelené cesto vyformujeme do bochníkov, uložíme na plech alebo necháme na linke, posypeme hrubou múkou a zakryté necháme kvasiť približne 2-3 hodiny. Pracovnú dosku poprášime hrubou múkou a jemne prstami stláčame cesto smerom od stredu ku krajom. Cesto otočíme naopak a proces opakujeme. Ak chceme mať pekný rustikálny okraj ako pravá neapolská pizza, tak priblizne 1-2 cm okraj cesta necháme pekne nadýchaný. Pizzu si poprehadzujeme v rukách a ponaťahujeme, tak aby sme dosiahli čo najtenšie cesto. Hotovú vytvarovanú pizzu prenesieme na pečiaci papier a lyžicou nanesieme paradajkovú omáčku, poukladáme suroviny podľa chuti a posypeme nakrájanou mozzarellou. Rúru spolu s plechom alebo kameňom na pečenie rozohrejeme na maximálnu teplotu, papier spolu s pizzou opatrne prenesieme na plech alebo kameň a pečieme. Pri teplote 250 C to trvá cca 5-7 minút, pri vyšších teplotách kratšie.

Autori receptu: Ó jedlo mio