Kváskové posúchy

Kváskový posúch s cesnakom🧄 je skvelá alternatíva k pečivu🥖, ktorá sa veľmi hodí k šalátom🥬, polievkam🥣 a prívarkom, ale aj k masovým jedlám🍲, najmä tým s omáčkou. Keďže posúch dokáže perfektne nasať omáčku, na tanieri neostane ani gram 😂👌

♨️ Doba prípravy: 16 hodín (vrátane kysnutia)

♨️ Suroviny:

Rozkvas:
50 g hl. múky
50 g vody
50 g ražného kvásku

Cesto:
450 g hl. múky
150 ml mlieka
100 g jogurtu
10 g trstinového cukru
10 g soli

Na potretie:
2 strúčiky cesnaku
Maslo

♨️ Postup:
V miske zmiešame všetky suroviny potrebné na rozkvas a zakryté necháme kysnúť 6-8 hodín, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. Vo veľkej mise rozmiešame rozkvas s jogurtom a mliekom a pridáme múku, zamiešame a necháme hodinu prebehnúť fermentolýzu. Pridáme soľ a cukor, vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na linke 2-3 hodiny a potom ho preložíme do chladničky na 10-12 hodín. Správne vykvasené cesto poznáme podľa toho, že zdvojnásobilo svoj objem. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, vytvarujeme z nich guľky a necháme zakryté podkysnúť 2 hodiny. Na sporáku si rozohrejeme na strednom ohni panvicu s hrubým dnom, bochník rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a bez použitia tuku opekáme na panvici z oboch strán približne 3-5 minút podľa sily plameňa. Hotové posúchy za tepla potierame roztopeným maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom. Posúchy sa skvele hodia k polievkam a prívarkom.

Autori receptu: Ó jedlo mio