Tiramisu torta s ganache z bielej čokolády🍫☕🍰

Na našom rebríčku nepečených tort obsadila jednoznačne 1. miesto a môže za to aj sladká „čerešnička“, ktorou je ganache z bielej čokolády, s miernym nádychom kávy😮

♨️ Doba prípravy: 1 hodina (+ 3 hodiny v chladničke)
♨️ Počet porcií: 15
♨️ Forma s priemerom 23 cm a výškou 8 cm

♨️ Suroviny:
🍰Mascarpone krém:
750 g mascarpone
600 g šľahačkovej smotany
7 žĺtkov
220 g práškového cukru
90 g vody
1 PL vanilkového extraktu
12 g plátkovej želatíny

🍰 Ganache z bielej čokolády:
100 g bielej čokolády
120 g šľahačkovej smotany
30 kávových zŕn
2 g plátkovej želatíny
170 g šľahačkovej smotany

🍰 Na dokončenie:
400 g dlhých piškót
3 dl kávy
1 dl mandľového likéru
Práškové kakao

♨️ Postup:

🍰 Ganache z bielej čokolády: Želatínu namočíme do vody na 10 minút. V 120 g šľahačkovej smotany povaríme 30 sekúnd kávové zrná, necháme 5 minút lúhovať a precedíme. Smotanu opäť zahrejeme, pridáme želatínu, zamiešame a zalejeme ňou čokoládu. Miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí a pridáme 170 g šľahačkovej smotany. Necháme v chladničke aspoň 6 hodín.

🍰 Mascarpone krém: Želatínu namočíme na 10 minút do vody. Žĺtka spolu s namočenou želatínou pridáme do misky. Vodu s cukrom varíme v hrnci asi minútu po zovretí, aby vznikol sirup, necháme vychladnúť asi 2 minúty, pridáme k žĺtkom a vyšľaháme tuhý krém. Pridáme mascarpone a vmiešame. V druhej miske vymiešame šľahačku s vanilkou a jemne vmiešame do mascarpone krému.

🍰 Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, na spodok dáme vrstvu mascarpone krému, v miske zmiešame studenú kávu s mandľovým likérom a namáčame v ňom piškóty, ktoré ukladáme na krém. Na piškóty pridáme ďalšiu vrstvu krému a opäť piškóty. Na záver špachtľou zarovnáme vrch torty, prikryjeme fóliou a na noc vložíme do mrazničky. Tortu vyberieme z mrazničky a pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme ganache a posypeme kakaom. Vložíme do chladničky aby torta zmäkla aspon na 3 hodiny.

Recept máme od skvelých kuchárov a gurmánov Ó jedlo mio