Klasické fašírky pozná každý a my sme to poňali trošku netradične aj prakticky. Mali sme mozzarellu, ktorú sme už potrebovali zjesť a pridali sme karamelizovanú cibuľku.
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 8
Suroviny:
- 1 kg mletého morčacieho mäsa
- 3 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- Čerstvý tymián
- 1 vajíčko
- 150 g strúhanky
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- Väčšia hrsť petržlenovej vňate
- 2 dl vývaru
- 1 PL hl. múky
- 1 PL trstinového cukru
- 1 PL balzamikového octu
- 2 mozzarelly
- Olivový olej
- Soľ a korenie
Postup:
Cibuľu nakrájame na tenko a na malom plameni restujeme na olivovom oleji. Po 5 minútach restovania pridáme cukor a balzamikový ocot, soľ, korenie, premiešame a restujeme ďalších 15 minút, pokiaľ cibuľa neskaramelizuje. Vo väčšej miske zmiešame mäso s vajíčkom, strúhankou, pretlačeným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou, tymiánom, parmezánom a 1/2 karamelizovanej cibule. Celú zmes dochutíme soľou a korením. Mozzarellu nakrájame na kocky cca 1cm, rukou naberieme masovú zmes, do stredu zmesi vložíme mozzarellu, uzavrieme a vytvoríme pevnú guľku. Na väčšej panvici rozpálime olivový olej a guľky opekáme z kazdej strany. Opečené fašírky posypeme zvyškom cibule a pridáme vývar, v ktorom sme rozmiešali múku. Pečieme v rúre na 175 C 20-25 minút. Na posledných 5 minút fašírky posypeme zvyšnou mozzarellou. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame so zemiakovým pyré.
Zdroj: Ó jedlo mio