Sviečková na smotane s kváskovým knedlíkom 😍

Asi nepoznáme nikoho kto by nemal rád sviečkovú. Jedna z najobľúbenejších klasík, každý ma svoj jedinečný recept, postup, pomer zeleniny. Niekto má rád parenú knedľu, niekto radšej karlovarský knedlík, u niekoho nesmie chýbať na vrchu šľahačka a plátok citróna. Takto ju robíme my, veľa zeleniny, pečieme v rímskom hrnci a tentokrát sme si ju ozvláštnili orestovanou mrkvou, vypečenou slaninou a brusnicami.

♨️ Doba prípravy: 3 hodiny

♨️ Počet porcií: 8

♨️ Suroviny:

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 150 g slaniny
  • 3 cibule
  • 6 mrkví
  • 2 petržleny
  • 1 malý zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 dl červeného vína
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 ks bobkový list
  • 8 ks nové korenie
  • 5 ks čierne celé korenie
  • 5 ks borievok
  • 1 ks smotana na šľahanie
  • 1 pl kryštálového cukru
  • brusnicecitrónová šťava
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Kvásková knedľa:

  • 150 g Lievito madre
  • 400 g mlieko
  • 400 g manitoba od Primitivo
  • 200 g polohrubá múka
  • 1 vajíčko
  • 65 g masla
  • 15 g soli

♨️ Postup: Mäso očistíme, prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Na panvici zohrejeme olej, na ktorom sprudka opražíme mäso približne minútu, kým sa nezatiahne a vložíme ho do hlbšieho pekáča. Vo výpeku na panvici orestujeme zvyšnú slaninu, keď je vypečená, pridáme zeleninu, bobkový list, nové korenie, borievky, čierne celé korenie, soľ a restujeme približne 5 minút. Zalejeme vínom, necháme odpariť alkohol a pridáme horčicu. Zmes pridáme do pekáča s mäsom, podlejeme troškou vody a pečieme v rúre na 200 C, približne 2-3 hodiny, kým nebude mäso mäkké. Z pekáča vyberieme koreniny a bobkový list, mäso odložíme stranou a zeleninu rozmixujeme. Vo väčšom hrnci spravíme karamel, pridáme smotanu a miešame kým sa karamel neroztopí a pridáme rozmixovanú zeleninu. Omáčku necháme prevrieť a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

♨️ Kvásková knedľa: Zo všetkých surovín vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme kvasiť v miske 5-6 hodín pokiaľ nezdvojnásobí objem. Počas tejto doby cesto prekladáme aspon 3x. Cesto si rozdelíme na jednotlivé buchty po cca 100 g a necháme podkysnúť 2-3 hodiny. Paríme 20 minút, pri odkrývaní dávame pozor aby voda nekvapla na buchty a popicháme ich špáratkom. Podávame s brusnicami, restovanou mrkvou a slaninou.

Zdroj: Ó jedlo mio