Asi nepoznáme nikoho kto by nemal rád sviečkovú. Jedna z najobľúbenejších klasík, každý ma svoj jedinečný recept, postup, pomer zeleniny. Niekto má rád parenú knedľu, niekto radšej karlovarský knedlík, u niekoho nesmie chýbať na vrchu šľahačka a plátok citróna. Takto ju robíme my, veľa zeleniny, pečieme v rímskom hrnci a tentokrát sme si ju ozvláštnili orestovanou mrkvou, vypečenou slaninou a brusnicami.
Doba prípravy: 3 hodiny
Počet porcií: 8
Suroviny:
- 1 kg hovädzieho mäsa
- 150 g slaniny
- 3 cibule
- 6 mrkví
- 2 petržleny
- 1 malý zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 dl červeného vína
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 ks bobkový list
- 8 ks nové korenie
- 5 ks čierne celé korenie
- 5 ks borievok
- 1 ks smotana na šľahanie
- 1 pl kryštálového cukru
- brusnicecitrónová šťava
- olivový olej
- soľ
- korenie
Kvásková knedľa:
- 150 g Lievito madre
- 400 g mlieko
- 400 g manitoba od Primitivo
- 200 g polohrubá múka
- 1 vajíčko
- 65 g masla
- 15 g soli
Postup: Mäso očistíme, prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Na panvici zohrejeme olej, na ktorom sprudka opražíme mäso približne minútu, kým sa nezatiahne a vložíme ho do hlbšieho pekáča. Vo výpeku na panvici orestujeme zvyšnú slaninu, keď je vypečená, pridáme zeleninu, bobkový list, nové korenie, borievky, čierne celé korenie, soľ a restujeme približne 5 minút. Zalejeme vínom, necháme odpariť alkohol a pridáme horčicu. Zmes pridáme do pekáča s mäsom, podlejeme troškou vody a pečieme v rúre na 200 C, približne 2-3 hodiny, kým nebude mäso mäkké. Z pekáča vyberieme koreniny a bobkový list, mäso odložíme stranou a zeleninu rozmixujeme. Vo väčšom hrnci spravíme karamel, pridáme smotanu a miešame kým sa karamel neroztopí a pridáme rozmixovanú zeleninu. Omáčku necháme prevrieť a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Kvásková knedľa: Zo všetkých surovín vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme kvasiť v miske 5-6 hodín pokiaľ nezdvojnásobí objem. Počas tejto doby cesto prekladáme aspon 3x. Cesto si rozdelíme na jednotlivé buchty po cca 100 g a necháme podkysnúť 2-3 hodiny. Paríme 20 minút, pri odkrývaní dávame pozor aby voda nekvapla na buchty a popicháme ich špáratkom. Podávame s brusnicami, restovanou mrkvou a slaninou.
Zdroj: Ó jedlo mio