Talianska kuchyňa je nám najbližšia a aj risotto patrí medzi jedlá, ktoré si viete pripraviť na množstvo spôsobov My sme si týmto risottom pripomenuli lesy plné voňavých hríbov a minuli sme posledné z tých, čo sme nazbierali na jeseň. Použili sme jednu z troch špeciálnych odrôd ryže určených na prípravu risotta, s názvom Carnaroli od Primitivo, ktorá je špecifická vysokým obsahom škrobu a pevnejšou štruktúrou. V Žiline kúpite túto odrodu ryže vo Farmamarket Gurmantéke v novo otvorenej prevádzke na Rudinách II, Hliny 6. Nájdete tam aj ďalšie kvalitné talianske potraviny.
Doba prípravy: 30 minút
Suroviny:
- 400 g ryža Carnaroli od Primitivo
- 3 šalotky
- olivový olej
- maslo
- 2 dcl bieleho suchého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 g Parmigiano Reggiano od Primitivo
- 100 g masla
- 200 g mix hríbov (dubáky a suchohríby)
- tymián
- petržlenová vňať
- soľ a korenie na dochutenie
Recept: Na panvici zohrejeme olivový olej s 2 plátkami masla, šalotku nakrájame nadrobno a začneme ju restovať. Pridáme hríby, tymián, osolíme, okoreníme a restujeme na malom ohni 5 minút. Orestované huby stiahneme z ohňa. Do hubovej zmesi pridáme ryžu a chvíľu krátko orestujeme, podlejeme vínom, stiahneme oheň na mierny a odparíme alkohol a začneme podlievať vývarom. Ryžu vždy podlievame tak, aby bola hladina vývaru cca 0,5 cm nad ryžou a aby jemne vrela. Tento celý proces trvá cca 20 minút, kým je ryža uvarená al dente. Hotové risotto odstavíme, pridáme plátok masla, posypeme parmezánom, nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme soľou.
Zdroj: Ó jedlo mio