Steak z bravčovej panenky

Tip na nedeľný rodinný obed 😊 Aj Vás občas chytí záchvat spraviť si „luxusnejšie“ jedlo ako sú napríklad cestoviny? Vyčačkať sa s každým detailom na tanieri nás strašne baví 😊 Steak z bravčovej panenky so zemiakovým koláčikom, petržlenovým pyré, glazovanou zeleninou a redukciou z portského vína.

♨️ Doba prípravy: 2 hodiny

♨️ Počet porcií: 6

♨️ Suroviny:

🥩Steak:

  • 6 steakov z bravčovej panenky
  • Čerstvé bylinky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Olivový olej
  • Soľ a korenie

🥔 Zemiakový koláčik:

  • 1 kg zemiakov
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • Čerstvé bylinky (tymián, rozmarín)
  • Maslo

🍛 Petržlenové pyré:

  • 8 väčších petržlenov
  • 2 zemiaky
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • Maslo

🥕 Glazovaná zelenina:

  • 6 mrkví
  • 2 zväzky reďkovky
  • Maslo
  • Trstinový cukor
  • 🍷 Redukcia z portského vína:
  • 700 ml portského vína
  • Maslo

♨️ Postup:

🥩 Mäso osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na oleji, pridáme cesnak, bylinky a dopečieme v rúre, necháme odležať.

🥔 Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky. V miske zmiešame smotanu s bylinkami, soľou, korením a premiešame so zemiakmi. Formu vymastíme maslom a ukladáme zemiaky, ktoré pečieme zakryté, 1,5 hodiny na 185 C. Necháme vychladnúť, zaťažíme ťažkým predmetom aspoň na 2 hodiny. Vyklopíme z formy, nakrájame na koláčiky, ktoré restujeme na masle s bylinkami a cesnakom.

🍛 Petržlen a zemiaky uvaríme domäkka, zlejeme, pridáme maslo, smotanu, rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.

🥕 Zeleninu očistíme, prekrojíme na polovice a restujeme na masle domäkka, na záver pridáme trošku cukru, skaramelizujeme, dochutíme soľou a korením.

🍷 Víno pomaly redukujeme na cca 2-3 deci, dochutíme soľou a korením, odstavíme, pridáme plátok masla.

Zdroj: gurmáni z Ó jedlo mio