Tip na nedeľný rodinný obed Aj Vás občas chytí záchvat spraviť si „luxusnejšie“ jedlo ako sú napríklad cestoviny? Vyčačkať sa s každým detailom na tanieri nás strašne baví Steak z bravčovej panenky so zemiakovým koláčikom, petržlenovým pyré, glazovanou zeleninou a redukciou z portského vína.
Doba prípravy: 2 hodiny
Počet porcií: 6
Suroviny:
Steak:
- 6 steakov z bravčovej panenky
- Čerstvé bylinky
- 2 strúčiky cesnaku
- Olivový olej
- Soľ a korenie
Zemiakový koláčik:
- 1 kg zemiakov
- 150 ml smotany na šľahanie
- Čerstvé bylinky (tymián, rozmarín)
- Maslo
Petržlenové pyré:
- 8 väčších petržlenov
- 2 zemiaky
- 100 ml smotany na šľahanie
- Maslo
Glazovaná zelenina:
- 6 mrkví
- 2 zväzky reďkovky
- Maslo
- Trstinový cukor
- Redukcia z portského vína:
- 700 ml portského vína
- Maslo
Postup:
Mäso osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na oleji, pridáme cesnak, bylinky a dopečieme v rúre, necháme odležať.
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky. V miske zmiešame smotanu s bylinkami, soľou, korením a premiešame so zemiakmi. Formu vymastíme maslom a ukladáme zemiaky, ktoré pečieme zakryté, 1,5 hodiny na 185 C. Necháme vychladnúť, zaťažíme ťažkým predmetom aspoň na 2 hodiny. Vyklopíme z formy, nakrájame na koláčiky, ktoré restujeme na masle s bylinkami a cesnakom.
Petržlen a zemiaky uvaríme domäkka, zlejeme, pridáme maslo, smotanu, rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.
Zeleninu očistíme, prekrojíme na polovice a restujeme na masle domäkka, na záver pridáme trošku cukru, skaramelizujeme, dochutíme soľou a korením.
Víno pomaly redukujeme na cca 2-3 deci, dochutíme soľou a korením, odstavíme, pridáme plátok masla.
Zdroj: gurmáni z Ó jedlo mio