Klasický talianský recept, ktorý je veľmi rustikálny, jednoduchý a obľúbený. Najčastejšie sa využívajú stehná, ktoré sa sprudka orestujú a následne sa dusia v paradajkovej omáčke s koreňovou zeleninou, podliate vínom. Chuť tohto jedla dotvárajú bylinky a olivy. Tradičné sa podáva s hustou krémovou polentou, my preferujeme voňavé rozmarínové zemiaky
Doba prípravy: 2 hodiny
Počet porcií: 6
Suroviny:
- 6 ks horných kuracích stehien
- 1 veľká mrkva
- 3 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 stonky stonkového zeleru
- 100 g prerastenej slaniny
- 2 bobkové listy
- Čerstvý rozmarín
- 1 dl bieleho vína
- 2 dl vývaru
- 1 konzerva krajaných paradajok od Primitivo
- 70 g olív Calamata od Primitivo
- Olivový olej od Primitivo
- Soľ a korenie
Postup: Kuracie stehná osolíme, okoreníme a sprudka orestujeme na oleji, vyberieme, do výpeku pridáme slaninu, ktorú restujeme na miernom ohni. Po 2 minútach pridáme najemno nakrájanú mrkvu, cibuľu a zeler. Za stáleho miešania restujeme cca 5 minút, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, najemno nasekaný rozmarín a bobkový list a pokračujeme v restovaní ďalšie 2 minúty, podlejeme vínom, odparíme alkohol, pridáme paradajky, stehná vložíme do omáčky a dusíme aspoň hodinu, pokiaľ nebudú mäkké. Hotové stehná vyberieme z omáčky a vložíme do rúry pod gril zapiecť, aby chytili farbu a chrumkavosť. Do omáčky pridáme olivy a redukujeme omáčku aspoň 10 minút. Stehná vložíme naspäť do omáčky a pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zdroj: Ó jedlo mio