Kurča na poľovnícky spôsob – Pollo alla cacciatora

Klasický talianský recept, ktorý je veľmi rustikálny, jednoduchý a obľúbený. Najčastejšie sa využívajú stehná, ktoré sa sprudka orestujú a následne sa dusia v paradajkovej omáčke s koreňovou zeleninou, podliate vínom. Chuť tohto jedla dotvárajú bylinky a olivy. Tradičné sa podáva s hustou krémovou polentou, my preferujeme voňavé rozmarínové zemiaky 😊

♨️ Doba prípravy: 2 hodiny

♨️ Počet porcií: 6

♨️ Suroviny:

  • 6 ks horných kuracích stehien
  • 1 veľká mrkva
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 stonky stonkového zeleru
  • 100 g prerastenej slaniny
  • 2 bobkové listy
  • Čerstvý rozmarín
  • 1 dl bieleho vína
  • 2 dl vývaru
  • 1 konzerva krajaných paradajok od Primitivo
  • 70 g olív Calamata od Primitivo
  • Olivový olej od Primitivo
  • Soľ a korenie

♨️ Postup: Kuracie stehná osolíme, okoreníme a sprudka orestujeme na oleji, vyberieme, do výpeku pridáme slaninu, ktorú restujeme na miernom ohni. Po 2 minútach pridáme najemno nakrájanú mrkvu, cibuľu a zeler. Za stáleho miešania restujeme cca 5 minút, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, najemno nasekaný rozmarín a bobkový list a pokračujeme v restovaní ďalšie 2 minúty, podlejeme vínom, odparíme alkohol, pridáme paradajky, stehná vložíme do omáčky a dusíme aspoň hodinu, pokiaľ nebudú mäkké. Hotové stehná vyberieme z omáčky a vložíme do rúry pod gril zapiecť, aby chytili farbu a chrumkavosť. Do omáčky pridáme olivy a redukujeme omáčku aspoň 10 minút. Stehná vložíme naspäť do omáčky a pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zdroj: Ó jedlo mio