Navštívili sme miestny trh a po 10 sekundách sme vedeli, čo budeme variť Z trhu sme si odniesli tú najlepšiu obrovskú fazuľu, domáce zaúdené koleno, poriadne paprikovú, mierne pálivú klobásu, cibuľu a mletú papriku. Fazuľu sme namočili deň vopred, aby mala po uvarení maslovú konzistenciu. K tejto bombastickej polievke sme si upiekli kváskovú cesnakovú focacciu
Fazuľová polievka:
Doba prípravy: 3 hodiny
Suroviny:
- 1 údené koleno
- 1 papriková klobása
- 500 g fazule
- 3 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 300 ml šľahačkovej smotany
- Bravčová masť
- 3 bobkové listy
- 10 guličiek čierneho korenia
- 10 guličiek nového korenia
- Hríby (sušené alebo mrazené)
- 2 PL hladkej múky
- Kôpor
- Sladká mletá paprika
- Ocot
- Cukor
- Soľ
- Korenie
Postup:
Fazuľu namočíme minimálne 3 hodiny vopred, najlepšie večer pred varením. Na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nové celé korenie, čierne celé korenie, bobkový list, zaprášime paprikou a po pol minúte restovania zalejeme vodou. Do polievky vložíme na polky rozkrojené koleno, namočenú fazuľu aj s vodou, osolíme a privedieme do varu, znížime plameň a varíme až kým nebude mäso mäkké. Ak máme sušené hríby, odoberieme 3 naberačky z polievky a zalejeme hríby, ak máme hríby mrazené, tie vložíme do polievky priamo z mrazničky. Po 1 hodine vložíme do polievky klobásu. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z polievky a nakrájame na drobné kocky spolu s klobásou a vložíme naspäť do polievky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, vložíme do polievky spolu s hríbami. Keď sú zemiaky aj fazuľa uvarené do polievky pridáme smotanu, v miske zmiešame múku s troškou smotany a pridáme do polievky, necháme prevrieť. Pridáme nakrájaný kôpor a dochutíme soľou, korením, octom a cukrom.