Mám chuť na “Čínu” Presne touto vetou začal dnešný obed. U nás doma Čínu robil len ocino. Keď sa objavil v kuchyni, vedeli sme, že to bude niečo špeciálne, väčšinou to bolo kuracie alebo bravčové na cesnaku s litrami sójovky a mrazenou zeleninou, občas tam šupol pokrájanú omeletu. Časy sa zmenili, ale niektoré veci ostali rovnaké. “Čínu“ varím pre svoju rodinu ja, ale mrazenú zeleninu som vymenil za čerstvú a namiesto sójovky spravil domácu teriyaki
Doba prípravy: 25 minút
Počet porcií: 6
Suroviny:
- 4 kuracie prsné rezne
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 cm zázvoru
- 2 stonky citrónovej trávy
- 1 celá škorica
- 6 cibúľ
- 1 červená paprika
- 4 portobello šampiňóny
- 1 ČL zemiakového škrobu
- Rastlinný olej
- Soľ a korenie
Teriyaki omáčka:
- 6 PL sójovej omáčky
- 6 PL ryžového octa
- 6 PL saké alebo bieleho vína
- 3 PL trstinového cukru
Na podávanie:
- Jazmínová ryža
- Chilli
- Jarná cibuľka
- Sézam
Postup:
Všetky suroviny na omáčku zmiešame v hrnci a varíme na strednom ohni 10 minút kým viditeľne nezhustne. Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a sprudka orestujeme 2 minúty a vyberieme z panvice. Cesnak prepučíme, zázvor nasekáme nadrobno, citrónovú trávu pobúchame opakom noža, cibuľu, šampiňóny a papriku na veľké kusy. Všetku zeleninu restujeme na najvyššom ohni, pridáme škoricu a mäso. Restujeme asi minútu a pridáme omáčku, znížime teplotu a restujeme 3 minúty, v troške vody rozmiešame škrob a pridáme k mäsu, zamiešame, necháme prevrieť a podávame.
Viac gurmánskych zážitkov nájdete na Ó jedlo mio