Vegetariánsky gyros s grilovaným halloumi, kváskovým pita chlebom a tzatziki
Doba prípravy: 30 minút Pita chlieb: 16 hodín (vrátane kysnutia)
Počet porcií: 8
Suroviny:
Vege gyros
- 2 ks halloumi
- 1 baklažán
- 1 cuketa
- 1 paprika
- Cherry paradajky
- Uhorka
- Cibuľa
- 8 ks zemiakov
- 1 ČL drvenej rasce
- 1 strúčik cesnaku
- Čerstvý rozmarín
- Olivový olej
- Soľ a korenie
Pita chlieb:
- 150 g LM550 g hl. múky
- 300 g voda
- 10 g trstinového cukru
- 10 g soli
- 30 g olivového oleja
Tzatziki:
- 1 šalátová uhorka
- 250 g gréckeho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- Citrónová šťava
- Čerstvý kôpor
- Petržlenová vňať
- Soľ a korenie
Postup:
Vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny a vymiesime ich na hladké cesto, ktoré necháme kvasiť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Nám to trvalo 2 hodiny na linke a 12 v chladničke. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, vytvarujeme z nich guľky a necháme zakryté podkysnúť 1-2 hodiny. Cesto rozvaľkáme na čo najtenšie a opekáme na sucho 3-5 minút na panvici.
Bylinky nasekáme nadrobno, uhorku nastrúhame a zmiešame s ostatnými surovinami. Dochutíme soľou a korením.
Baklažán nakrájame na plátky, osolíme, necháme vyzrážať vodu, osušíme a spolu s cuketou, paprikou a halloumi grilujeme. Zemiaky nakrájame na hranolky, v miske zmiešame nasekaný rozmarín s rascou, olejom a pretlačeným cesnakom a potrieme nimi zemiaky, ktoré pečieme na 220 C, 25 minút. Hotový gyros podávame s grilovanou zeleninou, paradajkami, uhorkou, cibuľou a kôprom v pita chlebe.
Zdroj: Ó jedlo mio