Konfitované kačacie stehná s lokšou, karlovarským knedlíkom a karamelizovanou kapustou s brusnicamiKačacie stehná sme pripravili konfitovaním, kedy sa mäso pomaly varí alebo pečie kompletne ponorené v tuku, vďaka tomu aj nepoddajnejšie kúsky mäsa budú úplne rozpadavé. Takto pripravené mäso zaliate v masti vydrží v chladničke aj niekoľko mesiacov. V tomto prípade sme stavili na osvedčenú klasiku v podobe červenej kapusty, lokše a karlovarského knedlíku.
Doba prípravy: 6 hodín
Počet porcií: 8
Suroviny:
Kačacie stehná:
- 8 ks kačacích stehien
- 3 strúčiky cesnaku
- Čerstvý tymián
- Rasca
- Soľ
- Husacia masť
Karamelizovaná kapusta:
- 1 hlávka červenej kapusty
- 3 cibule
- 2 dl červeného vína
- 3 PL trstinového cukru
- 3 bobkové listy
- 10 guličiek čierneho korenia
- 1 ČL rasceSušené brusnice
- 1 PL jablčného octu
- Husacia masť
- Soľ
Zemiakové lokše:
- 800 g zemiakov uvarených v šupke
- 200 g hl. múky
- Štipka soli
Postup: Stehná nasolíme, posypeme nasekaným tymiánom, rascou, potrieme pretlačeným cesnakom, vložíme ich do pekáča a zalejeme husacou masťou tak, aby boli kompletne zaliate. Pečieme na 125C, 5-6 hodín. Keď je mäso mäkké vyberieme ho, masť zlejeme, šťavu zredukujeme v hrnci 5 minút a precedíme. Rúru vyhrejeme na 220 C a stehná zapečieme aby bola koža chrumkavá. Kapustu nakrájame na tenké rezance a orestujeme s cibuľou na masti. Pridáme bobkový list, korenie, soľ, cukor, rascu, brusnice a necháme skaramelizovať. Podlejeme červeným vínom a pridame ocot a dusíme domäkka. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou a soľou. Cesto rozdelíme na 8 častí, vyvaľkáme na 2-3 mm a na suchej panvici opražíme z oboch strán. Hotové lokše potrieme husacou masťou.
Zdroj: Ó jedlo mio