Chcete znížiť množstvo odpadu v domácnosti?

Vyskúšajte malých pomocníkov, kompostovanie pomocou dážďoviek – vermikompostovanie je jeden z najjednoduchších spôsobov znižovania odpadu v domácnostiach.

Bioodpad tvorí v priemere 40 % – 50 % odpadu, ktorý vyprodukuje bežná domácnosť. Šupky z ovocia, zeleniny, káva, čaj aj kompostovateľné obaly, tieto všetky odpadky nemusia skončiť v bežnom koši. Najjednoduchší spôsob ako sa ich zbaviť je naservírovať ich dážďovkám. Vermikompostovať sa dá naozaj všade! Nezáleží na veľkosti domácnosti. Stačí si len zadovážiť vertikokompostér, (ktorý sa dá dokonca aj vrobiť) a sadu užitočných kalifornských dážďoviek.

Výhod je hneď niekoľko:

  • zbavíte sa bio dpadu najšetrnejšou cestou pre planétu
  • znížite obsah produkcie odpadu v domácnosti
  • zbavíte sa zápachu v koši
  • vytvoríte si vlastné bio hnojivo, ktoré ocenia vaše kvety aj bylinky. A ak žiadne nemáte, pokojne ho môžete vyhodiť vonku ku stromom.

Viac o kompostovaní sa dozviete na stránkach https://kompostuj.me/. V Žiline a a okolí sa venuje poradenstvu a komunitnému kompostovaniu združnie Kompostujme. Od júla 2015 v spolupráci so žilinskými domácnosťami vyseparovali už viac ako 30 ton bioodpadov a vyrobili 4 tony prírodného hnojiva – kompostu. Na ich stránkach nájdete aj e-shop s potrebami pre kompostavanie.