Veľké novoročné upratovanie – prvý krok k minimalizmu

Nový vietor do svojho príbytku dostanete poriadnym novoročným upratovaním. Určite ste už čo to poupratovali aj pred Vianocami. Vianočné upratovanie však väčšinou v sebe nenesie tvrdú selekciu potrebných a nepotrebných, rokmi nahromadených vecí. Dokonca nám do príbytku po Vianociach ešte aj čo to pribudne. Práve preto je teraz ideálna chvíľa trošku prevzdušniť priestor, v ktorom žijeme.

Vyraďte staré oblečenie a topánky!

Viete, že nosíte len to čo máte radi a v čom sa cítite dobre.

Žiadne staré oblečenie a obuv, si už určite na seba nedáte a ak by naň niekedy v budúcnosti náhodou aj prišlo – určite vo svojej skrini máte ešte ďalšie obdobné kúsky, ktorým je vhodné prenechať toto miesto. Ak vám je staré oblečenie ľúto len tak vyhodiť do zberného odpadu – môžete skúsiť aj iné možnosti.

Portály na predaj. Darovanie na SWAP vešiaky – určite vo svojom okolí nájdete vešiaky, kde môžete svoje staré oblečenie vyvesiť a nikto komu sa zíde si ho vezme. Darovanie do charity alebo darovanie, z ktorého výťažok ide na dobrú vec – napr. www.nosene.sk

Pretrieďte textílie!

Koľko uterákov už len potrebujete. A tie staré deravé obliečky a vyťahané deky už aj tak vlastne ani nepoužívate. Pokiaľ nemáte v blízkosti nikoho komu by sa hodili napríklad na chatu, tak ich môžete napríklad poslať do útulku. https://tulkacik.sk/ako-pomoct/

Vyselektujte hračky!

Ach tie hračky sa len kopia. Stále pribúdajú a deti rastú. Ideálne je hračky posúvať okoliu a nekupovať za každú cenu nové. Môžete sa opýtať aj v škôlke prípadne v detskom centre, či by o niektoré kúsky nemali záujem. Rovnako aj na internete funguje viacero stránok, kde je možné hračky predať prípadne darovať napríklad – https://www.podajdalej.sk/kto-daruje/hracky. Plyšové hračky môžete darovať aj do útulku, nech sa majú s čím hrať aj zvieratká.

Preberte knihy!

Plné police kníh, ktoré nikto nečíta. To je obraz nejednej domácnosti. Knihy robia atmosféru a mnohé majú aj veľkú hodnotu. Ak ich však nemá kto čítať, je vhodné ich aspoň prebrať a nechať si ozaj len tie, ktorých sa nedokážete vzdať. Najlepšie je knihy darovať. Zistite či nemáte vo svojom okolí niekoho, komu by daný titul urobil radosť. Ak máte staré knihy a myslíte, že by mohli byť hodnotné poraďte sa v miestnom múzeu alebo knižnici. Knihy môžete aj predať. Okrem kalsických predajných portálov môžete skúsiť aj  www.vykupujeme-knihy-online.sk Prípadneje možnosť knihy darovať  prostredníctvom http://www.knihyknihy.sk/sk/akodarovat/#kniha. A ak si nechcete roboť starosti, zaneste ich do knihobúdky. Tam si určite nájdu svojho čitateľa.

Nezahlcujte sa zbytočne. Nechajte si len to čo je pre vás užitočné a robí vám radosť. Ostatné vám skutočne iba zaberá miesto!

Zdroj: zijeme.sk / Foto: Congerdesign – Pixabay.com